Hoppa till sidans innehåll

Om Hrimfaxi


Hrimfaxi Islandshästklubb är Örebro Läns lokala islandshästklubb som är ansluten till Svenska Islandshäst Förbundet (SIF)

 

Hur började det?

I Glanshammar utanför Örebro bor en person som varit viktig för Hrimfaxi. Ett par saker var betydelsefulla med henne när man startade klubben, det var hennes intresse för islandshästar och att hon var en person som kände sig ganska ensam med sitt intresse.

Hennes namn är Lena Gustavsson och hon var kassör i den allra första Hrimfaxistyrelsen. Läget var sådant att Lena blev uppringd från Katrineholm av Margareta Andersson som sa; – Vi är fyra personer som vill starta en islandshästklubb och man måste vara fem, så du får bli kassör. Och så fick det bli.

Dessa fem var förutom Lena och Margareta, Mats Jennerholm med fru och svägerska. Fem personer växte ganska snart fler och entusiasmen förde dem och deras hästar till olika evenemang.

Det är en känsla som fler har förmedlat till mig – att man gjorde så mycket gemensamt på den tiden i Hrimfaxi. Med tanke på att vi inte har någon gemensam knytpunkt i form av stall, ridhus eller klubblokal är det ju det naturliga att man träffas till våra gemensamma arrangemang. På så sätt har det inte ändrats så mycket sedan 1983.

Relativt sett har engagemanget gått ner men vi är så många fler idag – 250 medlemmar – så vår närvaro sprids på flera arrangemang.

Något som imponerar är att dom med så få personer kunde iscensätta så mycket.

De första klubbtidningarna gjordes och kopierades med hjälp av skolans kopieringsmaskin. Det var ju inte så stor upplaga då.

Inför den första uppvisningen på Kvinnersta skulle klubbens medlemmar ha likadana tröjor. Nåja, nästan likadana blev det. Dom köpte in några nya blå t-tröjor medan några hade gamla som gick lika bra och så fick Mats Jennerholms fru som var förskollärare ställa upp med tryckmaterial till tröjorna. En del blev bra en del blev mest kladdiga, men kul var det.

Att köpa islandshäst på den tiden var inte lätt berättar Lena, idag blir man rädd när man tänker på vad dom försökte sälja. Peter Mesch i Gamla Uppsala sålde så småningom en häst till Lena som Lena beskriver som – svår men bra.

Efter en tid startades Töltur – en turridningsfirma med säte i Suttarboda. Det var 6 st initiativtagare till denna firma, förutom Lena också Agneta Spaak, Jill & Jan-Erik Sandgren, Kjell & Kerstin Möller.

Livet tog en annan vändning för Lena som blev svårt sjuk och hon avslutade sitt islandshästägande. Lena beskriver det ändå med varma ord "Jag fick ändå möjligheten att förverkliga en dröm jag haft länge" Idag har hon fortfarande inga hästar och döttrarna har passerat tonårshästtiden. Vi får väl se vad som händer i framtiden – återfallsryttare finns det ju gott om bland islandshästfolk.

 

Vad hände sen?

Hrimfaxi har idag ca 210 medlemmar och är aktiv inom de flesta områden av Islandshästvärlden.

Tävlingar arrangerade klubben under flera år på våren och hösten tillsammans med Göranstorps gård i Järnboås/Nora, tävlingarna hade ett mycket gott rykte inom tävlingskretsarna både bland tävlande och domare. Idag anordnas tävligarna på Hrimfaxis egen bana.

För de avelsintresserade har klubben börjat bl.a.anordna fölmönstringar, där man kan komma med sitt föl och få en tidig bedömning. Det brukar vara ett uppskattat evenemang även bland de som inte har avel som sitt huvudintresse.

Barn & Ungdomarna är också en viktig del i klubben, då vi måste se till att även få in dessa på lite olika aktiviteter. Vi har numera 2-3 ungdomar från klubben som kvalat in till SM under de senaste åren.

Fritidsryttarna är en av de stora grupperna är och klubben har nyligen startat en separat fritidsgrupp för att försöka anordna aktiviteter såsom långritter, islandshästens dag m.m.

Uppdaterad: 17 MAR 2017 20:04

Hrimfaxis Swish-nummer
123 181 31 38

Hrimfaxis Bankgiro
5923-0516

 

Postadress:
Hrimfaxi Islandshästklubb - Islandshäst
Terese Bergström, Ekeby-Björka 149
69291 Kumla

Besöksadress:
Sånnersta, Örsta kulle
69291 Kumla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info