Hoppa till sidans innehåll

Om Hrimfaxi


Hrimfaxi Islandshästklubb är Örebro Läns lokala islandshästklubb som är ansluten till Svenska Islandshäst Förbundet (SIF)

Vår Vision

Tillsammans ska vi göra Hrimfaxi till ett självklart val och bli en förebild i Islandshäst Sverige!

Vår verksamhetsidé

Hrimfaxi erbjuder gemenskap och en mångfald av aktiviteter till alla med intresse av Islandshästen för att tillvarata och utveckla medlemmarnas olika intresseområden

 

Hur började det?

I Glanshammar utanför Örebro bor en person som varit viktig för Hrimfaxi. Ett par saker var betydelsefulla med henne när man startade klubben, det var hennes intresse för islandshästar och att hon var en person som kände sig ganska ensam med sitt intresse.

Hennes namn är Lena Gustavsson och hon var kassör i den allra första Hrimfaxistyrelsen. Läget var sådant att Lena blev uppringd från Katrineholm av Margareta Andersson som sa; – Vi är fyra personer som vill starta en islandshästklubb och man måste vara fem, så du får bli kassör. Och så fick det bli.

Dessa fem var förutom Lena och Margareta, Mats Jennerholm med fru och svägerska. Fem personer växte ganska snart fler och entusiasmen förde dem och deras hästar till olika evenemang.

Det är en känsla som fler har förmedlat till mig – att man gjorde så mycket gemensamt på den tiden i Hrimfaxi. Med tanke på att vi inte har någon gemensam knytpunkt i form av stall, ridhus eller klubblokal är det ju det naturliga att man träffas till våra gemensamma arrangemang. På så sätt har det inte ändrats så mycket sedan 1983.

Relativt sett har engagemanget gått ner men vi är så många fler idag – 250 medlemmar – så vår närvaro sprids på flera arrangemang.

Något som imponerar är att dom med så få personer kunde iscensätta så mycket.

De första klubbtidningarna gjordes och kopierades med hjälp av skolans kopieringsmaskin. Det var ju inte så stor upplaga då.

Inför den första uppvisningen på Kvinnersta skulle klubbens medlemmar ha likadana tröjor. Nåja, nästan likadana blev det. Dom köpte in några nya blå t-tröjor medan några hade gamla som gick lika bra och så fick Mats Jennerholms fru som var förskollärare ställa upp med tryckmaterial till tröjorna. En del blev bra en del blev mest kladdiga, men kul var det.

Att köpa islandshäst på den tiden var inte lätt berättar Lena, idag blir man rädd när man tänker på vad dom försökte sälja. Peter Mesch i Gamla Uppsala sålde så småningom en häst till Lena som Lena beskriver som – svår men bra.

Efter en tid startades Töltur – en turridningsfirma med säte i Suttarboda. Det var 6 st initiativtagare till denna firma, förutom Lena också Agneta Spaak, Jill & Jan-Erik Sandgren, Kjell & Kerstin Möller.

Livet tog en annan vändning för Lena som blev svårt sjuk och hon avslutade sitt islandshästägande. Lena beskriver det ändå med varma ord "Jag fick ändå möjligheten att förverkliga en dröm jag haft länge" Idag har hon fortfarande inga hästar och döttrarna har passerat tonårshästtiden. Vi får väl se vad som händer i framtiden – återfallsryttare finns det ju gott om bland islandshästfolk.

Vad hände sen?

Hrimfaxi har idag ca 210 medlemmar och är aktiv inom de flesta områden av Islandshästvärlden.

Tävlingar arrangerade klubben under flera år på våren och hösten tillsammans med Göranstorps gård i Järnboås/Nora, tävlingarna hade ett mycket gott rykte inom tävlingskretsarna både bland tävlande och domare. Idag anordnas tävligarna på Hrimfaxis egen bana.

För de avelsintresserade har klubben börjat bl.a.anordna fölmönstringar, där man kan komma med sitt föl och få en tidig bedömning. Det brukar vara ett uppskattat evenemang även bland de som inte har avel som sitt huvudintresse.

Barn & Ungdomarna är också en viktig del i klubben, då vi måste se till att även få in dessa på lite olika aktiviteter. Vi har numera 2-3 ungdomar från klubben som kvalat in till SM under de senaste åren.

Fritidsryttarna är en av de stora grupperna är och klubben har nyligen startat en separat fritidsgrupp för att försöka anordna aktiviteter såsom långritter, islandshästens dag m.m.

 

Hrimfaxis historna, Vad hände sen?

Hrimfaxi hade under flera år ingen direkt hemort det kopplades istället till var ordförande bodde. Kumla kommun var behjälpliga med att upplåta Askvallen straxt nedanför Kvarntorpshögen, en f.d. fotbollsplan inte så långt härifrån till oss. Där hade vi t.o.m. en officiell tävling. Sly tog över emellanåt, men underlaget var bra. Inga doserade kurvor på den tiden.

Askvallen.jpg
Askvallen

Askvallen IHD.jpg
Islandshästens dag på Askvallen

Hösten 1999 hade Hrimfaxi sin första officiella tävling på en riktig ovalbana. Då i samarbete med Göranstorps gård utanför Nora som då drevs av Eva Wikström och Tom Rymoen. Ett fantastiskt fint samarbeta under åren 1999 till 2010. Hösttävlingen 2010 blev Hrimfaxi´s sista tävling i Järnboås. Stort tack för dom fina samarbetsåren!

I och med att vi insåg att Hrimfaxi med största sannolikhet inte skull ha en samarbetspart i Nora längre började vi funder kring om det inte var läge för oss som att ta ett nytt kliv i vår förenings utveckling och vi tog kontakt med alla kommunerna i länet för diskussioner om vår situation. Det var två som ställde sig positiva till vidare diskussioner, Kumla och Lindesberg. Med hjälp av SISU och Susanne Gustavsson som hjälpte oss med flera medlemsmöten arbetade vi fram det bästa alternativet för våra medlemmar. Och beslut togs att bygga ovalbanan på Örsta . Ett tack till Kumla kommun för det fina samarbetet som återupptogs i och med det. 

Bygge av Örstabanan.jpg
Bygge av Örstabanan

Våren 2011 hann vi inte med att få ordning på ovalbanan, det byggdes för fullt då. Men hösten 2011 genomfördes vår första tävling på Örsta. Inga detaljer, men ni som var där vet att det såg inte ut som det gör nu. Lervälling sammanfattar bra det hela.

Lerig vårtävling.jpg
Lerig vårtävling 2011

Örsta kulle skulle alltså bli hemort för Hrimfaxi 2011, Men vår historia delas med vår grannklubb som har sin fina anläggning på andra sidan kullen på andra sidan, RyttarKamraternaKumla, RKK.

RKK och Hrimfaxi historia är inte bara att vi är årsbarn. Båda föreningarna bildades 1983,

Vi har ett väldigt fint samarbete med vår grannklubb och vi har tillgång till hela anläggning för våra arrangemang arrangemanget. Ett stort tack till RKK för bra samarbeten

Hrimfaxi arrangerar ett SM på Örsta. Jag citat Islandshästen i Sverige ”1988 samlades man för SM på dåtidens populära banlösning – stora paddocken hos RKK. Den något originella lösningen som målgång för passbanan var en sädesåker, som växt till sig rätt avsevärt”. Passbanan anlades där det idag är det röda trästallet. Dvs vi använder samma sädesfält som bromssträcka för vår passbana, bara i en annan vinkel.

En liten anekdot som vi hoppas inte ska upprepas i årets tävlingar är att det infann sig en viss eufori bland passekipagen för det var väldigt fina tider, det visade sig sen att banan var 10 meter för kort.

Hösten 2010 gjorde Hrimfaxi ett avtal med Wadköpings Utbildningscenter, Anläggning för att bygga vår ovalbana, det blev en lite krokig väg med det samarbetet och vi beslutade att ta över arbetet själva. Det innebar att 21-22 maj 2011 sattes arbetet igång på riktigt med vår ovalbana. Att stort tack till familjen Gehrke med medarbetare, familjen Fallkvist och Stefan Ehrling som var ryggraden i att bygget kunde startas och färdigställas

2018 genomfördes i värmen Lag-SM på Strömsholm. Hrimfaxi var representerade med två lag, Hrimfaxi´s Goldies och Hrimfaxi Youngster. Hrimfaxi´s Goldies gick ut som segrare på

den tävlingen. Det innebar att Hrimfaxi fick frågan om vi ville arrangera Lag-SM 2019. Vi sa Ja trots att vi inte hade en fullvärdig anläggning, det fattades en passbana.

Genom en häftig crowdfunding via våra medlemmar och vänner och familjer sålde vi vår passbana per meter.500 kr/meter var priset satt till.

November 2018 hade vi så mycket pengar insamlade att vi tordes sätta igång.

I maj 2019 var passbanan klar , stort tack till våra sponsorer som gjorde det möjligt.

Helgen 26-28 juli 2019 genomfördes Lag-SM på Örsta med Hrimfaxi som arrangör. När poängen sen räknades ihop stod det klart att våra Goldies vunnit igen! Vi skulle alltså arrangera Lag-SM 2020 igen. Coronaviruset satte stopp för alla tävlingar säsongen 2020. Men vi hoppas kunna samla ihop styrkorna igen för att genomför ett Lag-SM 2021.

2019 blev ett mäktigt år Stort tack till Sussi Segersten som så till att vi fick en läktare Örsta. Hon skickade i en ansökan till XL-Bygg som av 2000 projektansökningar plockade ut 2 huvudprojek, varav läktaren på Örsta blev ett.

XL Bygg möjliggjorde bygget med hjälp av NärkeBygg.

Läktare som rymmer 200 personer sittande.

Fortsättning lär följa för den här fantastiska klubben – Hrimfaxi har framtiden framför sig med en aktiv ungdomssektion och roliga idéer om hur tävlings och kursverksamheten kan utvecklas.

Läktare.jpg
Läktaren som byggdes 2019

Uppdaterad: 17 MAR 2017 20:04

Hrimfaxis Swish-nummer
123 181 31 38

Hrimfaxis Bankgiro
5923-0516

 

Postadress:
Hrimfaxi Islandshästklubb - Islandshäst
Terese Bergström, Ekeby-Björka 149
69291 Kumla

Besöksadress:
Sånnersta, Örsta kulle
69291 Kumla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info