Hoppa till sidans innehåll

Med känsla för avel

22 AUG 2020 19:43
Det är en varm sommarkväll när ett gäng på cirka 25 islandhästfrälsta samlas på Fors Gård utanför Riddarhyttan. Det är en riktig hästgård med ridhus, ridbanor, ovalbana och mängder av hagar.
  • Skapad: 22 AUG 2020 19:43

Frida Lindström
Det är en varm sommarkväll när ett gäng på cirka 25 islandhästfrälsta samlas på Fors Gård utanför Riddarhyttan. Det är en riktig hästgård med ridhus, ridbanor, ovalbana och mängder av hagar. Här tas vi emot av Frida, en varm och glad kvinna som berättar för oss om hur hon kom in på avel och vad som är hennes mål. Frida berättar att hennes mål med avel är att få fram en häst som hon kan tävla i de högre klasserna.
Frida berättar att hon startade sin avel tillsammans med Toti och under åren 2001-2012 fick de 2-3 föl per år. Frida har sedan från 2012-2016 fått ett föl per år men tyckte att takten kunde ökas lite och tog då i med 7 föl per år. Frida satsade på att bli expert på hingstar och producerade under ett par år sex hingstar av sju föl samt 5 hingstar av sju föl. 2019 fick hon ett föl, hingst så klart och i år så har Frida tvärvänt och av fyra föl är samtliga stonl! Tålamod och envishet lönar sig helt enkelt.
Ett av Fridas ston
Frida berättar att de ston hon använder är alla lite speciella och hon har valt dem främst utifrån det. Visst är gångarter och exteriör viktigt men känslan för hästen måste finnas. Frida visar oss två ston, det ena med fin exteriör och vacker även när hon bara står framför oss och som troligen kommer få bra poäng på en bedömning. Det andra stoet är som Frida uttrycker det ”charmigt” och är en trevlig ridhäst. Frida säger att det inte är ett sto som skulle få höga poäng på bedömning men hon har ett ”det” som gör att hon är väl värd att avla på. Frida visar även ett sto ur sin avel ridet både på ridbanan och på ovalbanan och som ser väldigt trevlig ut.
Vi spatserade sedan ut i hagarna för att titta på föl och unghästar. I första hagen gick ston med årets föl, både Fridas egna och inackorderingar. Alla så himmelens söta och charmiga och det fanns nog mer än ett föl som låg i farozonen för att byta hem. Frida berättade om fölens stam och om stona som gick i hagen och satte sedan fart på fölen så vi skulle få se mer av deras kvalitéer. Till min egen stora glädje så hittade jag stoet Dimma från Lars-Eriks i hagen. Dimma är undan min egen uppfödning Tritla från Hälledal och det var så roligt att se hennes gener föras vidare och att det faktiskt blir riktigt bra. Tritla var verkligen en produkt av känsla för både stoet och hingsten.
Dimma från Lars-Eriks
Vi lyckades till slut slita oss från fölen och gick vidare till den hage där två-och treårsvalackarna gick. De stod snällt och väntade i bortre delen av sin stora hage så att alla människor blev ordentligt motionerade med en promenad till dem. I denna lilla flock var det gott om gul färg och ont om pannlugg. En av valackarna var begåvad med pannlugg, de andra hade inte ens fjös utan det stack endast fram några små strån mellan öronen. Misstankarna gick starkt till att den häst med pannlugg var den som avlägsnat de andras. Vi hoppas pannluggarna växer ut igen för mycket man och pannlugg är viktigt att avla på 😉
Hästar på forsen
På vägen tillbaka till stallarna såg vi hästar i olika hagar och Frida berättade glatt vilka de var och vem de var efter, något som vi snart hade snurrat ihop så det är inget jag våga redogöra för här. Det var en härlig kväll och flera besökare slog sig ner vid stallet efter visningen för att fortsätta sitt umgänge en stund till.
Jag vill tacka alla som kom för att lyssna och ta del av en avlares berättelser och framför allt så vill jag tacka Frida på Forsens Islandshästar för att vi fick komma och för att du ville dela med dig av dina tankar, kunskap och fina hästar.
Vid tangenterna
Anna-Lena Sandberg
Skribent: Emma Sundman
E-post: This is a mailto link

Hrimfaxis Swish-nummer
123 181 31 38

Hrimfaxis Bankgiro
5923-0516

 

Postadress:
Hrimfaxi Islandshästklubb - Islandshäst
Terese Bergström, Ekeby-Björka 149
69291 Kumla

Besöksadress:
Sånnersta, Örsta kulle
69291 Kumla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info